Anadolu'da Çiçeğe Bakış
Tüm dünyada geçerliliği olan çiçekçilik sektörü,üreticisiyle dükkancısıyla,ustası çırağıyla,malzemecisiyle,kesme ve saksı çiçek pazarlamacılarıyla,yapay çiçek ithalatçısı ile ciddi bir istihdam yaratmakta.Gel gelelim tüketiciler konumunda maalesef dünyanın önde gelen ülkelerinin yanında TÜRKİYE olarak çoğu ülkenin gerisinde kalıyoruz.
Hal böyle iken Türkiyenin de bazı bölgelerinde,özellikle anadoluda mesleklerini icra etmeye çalışan çiçekçi esnafı İstanbul'a, Ankara'ya İzmir'e ve bazı büyük illere göre bu pastadan çok az pay almakta. Sebebini gelin hep beraber konuyu masaya yatırıp inceleyelim.
Kesme Çiçekler, (gül,karanfil,gerbera,kazablanka,lilyum,glayöl,lisyantus vs vs gibi) vazo ömrü çok uzun olmayan çiçeklerdir,hal böyle olunca toprakta ekili saksı çiçekleri (şeflera,ficcus,massengena,yukka vs) daha uzun süreli yaşadıkları için müşteriler tarafından daha fazla tercih edilmekte.İnsanlar bu tercihlerini kullanırken üzülerek belirtmeliyim ki "o anı yaşamak yaşatmak”yerine,kendisinden bir hatıra bir anı kalmasını düşünerek yanlış tercihler kullanmaktadırlar.Tabi bunların yaşanmasının en büyük sebebi de çiçekçi ustalarının yani biz esnafların oluyor. Bu sektöre yıllarını vermiş duayenler olarak bunları hem dükkancıya hem müşteriye anlatmak asli görevimizdir diyerek sizlere ve tüketicilere tavsiyelerim olacaktır, dinleyin bakalım hak verecekmisiniz?
Hiç kimse hasta olmayı istemez değil mi,ama oluyoruz,hatta büyük ameliyatlar geçiriyoruz. Hastanelerde günlerce yatmak zorunda kalan insanlar var. Örnekle ayağı kırılan bir insan ameliyatıydı,platin takıldıydı,ayağı eli kolu askıya alınıp kaynaması beklendiydi, yatağa bağlı kalmıştı derken haftalarca oda duvarlarına ve tavana bakmak zorunda kalıyor değil mi ? bu tür bir hastaya Anadolu da gönderilen hasta çiçeği tercihi ne peki ? 1 metre boyunda,hastanın yanına sokulmayan (fotosentez den dolayı) girişte bırakılan bir saksı çiçeği.Zaten hasta orada yatmaktan sıkılmış iken başucuna koyabileceği rengarenk bir çiçeğin kendisini o bunalımlı durumdan kurtaracağını hatta psikoljik olarak (uzmanlar tarafından araştırılıp faydalı olduğu tescillenen) bir çiçeği neden göndermiyorsunuz ALLAH aşkına... Mantık şu mu dur,giderken evine alsın götürsün,evinde veya ofisinde büyütsün,her gördüğünde de beni hatırlasın ÖYLEMİ ?
Yapmayın arkadaşlar,hiç kimse bana çiçek gelsin diye ayağını kırıp,haftalarca o 15 metrekare odada yatmaz !!! zaten çiçek sevgisi olan biri ise evinde ofisinde onu bekleyen çiçekleri vardır,mesele onun yattığı sürede başucunda bir vazo çiçeğe ihtiyacının olmasıdır. Bir başka örnek vermek istiyorum bakalım buna hak verecekmisiniz.İnsan safra kesesinden veya iç hastalıklarından bir sebeple ameliyat olmuş,bu gelişmelerden sonra kendisine verilen diyet yemekleri var,canının her çektiğini yemeside yasak ! Bizler ne yapıyoruz ? ziyarete giderken meyveler gazlı gazsız içecekler hatta hatta ekmek arası dürüm bile götürenler var hasta zaten yasak olduğu için yiyemiyor bunları,aksine sen götürdüğünde de kokusunu duyup canı çekiyor,bu nasıl bir ızdırap onun için biliyormusunuz ? niye çiçek göndermedin arkadaş ? cevap enterasan geliyor "1 HAFTA SONRA SOLACAK GİDECEK,HİÇ DEĞİLSE YESİN DE DERDİNE ŞİFA OLSUN" :))) öyle değil işte öyle değil,bizler gelişmiş ülkeler,iller arasında yerleşmiş olan bu kültürü maalesef bilmiyoruz da ondan,insanlar doğumlarından ölümlerine kadar (ölümlerinde bile cenazesine çelenk gönderirken) bu yaşam çizgisi arasında binlerce özel anları olurken KESME ÇİÇEĞİ hayatlarından bir an eksik etmiyorlarsa,bu onların bizden daha israfçı olduklarından değil,insan ruhuna hitap etmenin en iyi yolunu bildikleri içindir
UNUTMAYIN.Çiçek israf değil,karşı tarafa verilen değerin sevginin en güzel göstergesidir.Sevdiklerinize alacağınız en güzel,tercihe göre en hesaplı HEDİYE kabul etsenizde etmesenizde ÇİÇEKTİR... çiçekler gibi gülmeniz,çiçekler gibi etrafınıza rengarenk ışıklar saçmanız dileğiyle hepinize saygı ve muhabbetlerimi gönderiyorum,kabul buyurunuz lütfen...
Metin MAŞALI
Türkiye çiçekçiler birliği - Çiçek Filosu sosyal medya direktörü & Konya Bölge Sorumlusu
16.12.2017