Ekonomik Şartlar ve E-ticaret
Biraz sabır biraz özveri, her şey daha güzel olacak.
Sektörel açıdan içinde bulunduğumuz bu günlerde, çiçekçilik mesleğini yapmak gerçekten çok zor.
Bu zor durum çiçeğin ekildiği topraktan evlerimize gelene kadar tüm paydaşlarımız için geçerli.
Kış aylarında üretimin zorluğu göz önüne alınınca 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi seralarda kaliteli ürün bulmak neredeyse imkansızlaşıyor.
Yetiştiricilerimizin büyük çoğunluğunun seralarında ısıtma sistemi bulunmaması ürün rekoltesini ve kalitesini belirleyen en büyük etken olarak görülmektedir.
Ülkemizde satın alınan çiçeklerin, kış aylarında büyük bir bölümü yurtdışından gelmektedir. Ürün ülkemizde kısıtlı üretildiği için tüketimin büyük bir bölümü ve kaliteli olan kısmını ithal ürünler karşılamaktadır. İthal ürün temin ettiğimiz en büyük ithalatçı ülke Hollanda’dır. Bu ülke para birimi Euro olarak işlem görmektedir. Dövizin ülkemizde hızlı yükselişi ithal ürün fiyatlarının Türk Lirası karşısında 2 katına yükseldiği bu günlerde İthalatçı firmalar fiyatların Türk lirasına göre yüksek oluşu nedeni ile ürünlerini satılamama endişesi ile yarı yarıya azaltmıştır. Bu durum perakendeci mağazaların ürün taleplerini karşılamakta zorlanmaktadır. Ürün az yetişmektedir, yurtdışından ürün az gelmektedir. İç piyasada yerli üreticide ürün fiyatını nerede ise ithal ürün fiyatlarına endekslemektedir.
İç piyasada çiçek üreticiliği yapan seralarımız gene dövizin yüksekliğinden dolayı yetiştirdiği ürünü iç piyasa ya vermek yerine ürünün kaliteli kısmını ihraç ederek yüksek kazanç elde etmektedir. Serada kalan dekoltesi düşük ürün ise iç piyasaya verilmektedir. Ürünün az olması sebebiyle çiçek mağazaları dekoltesi bu düşük ürünlere mecburen ithal ürün fiyatı vermektedir. Nihayetin de çiçek mağazaları adı üstünde sadece çiçek satan iş yerleridir.
Mağazalarda çiçek olmak zorundadır. İş yeri sahipleri de mecbur kalıp ürünlere gerçek fiyatlarının 2 katı fiyat vererek satın alma yapmaktadır. Bu durum belli ki daha uzun yıllar bu şekilde devam edecek. Ülkemiz acısından firma sahipleri olarak bizlerde ihracatın artmasını isteriz. Lakin ülkede yeterli miktarda ürün yetişmemektedir. Yetiştirilen ürünün %70 ihracata yönlendirilmekte kalan kısmı ise iç piyasa ya verilmektedir.
Tüm olumsuz şartlara göre çiçekçilik yapmaya devam eden biz mağaza sahipleri artık bir kazanç sağlamaktan vazgeçip emek vererek büyütmeye çalıştığımız iş yerlerimizin ayakta durmasını sağlamak için çaba gösteriyoruz. Ülkemizdeki ekonomik durum, Ağır vergi yükleri, döviz kurlarının yüksekliği, alım gücünün azalması, iş yeri kira, personel maaşları, elektrik, doğalgaz ve su giderlerinin 100% artması sektöre balta vurmaktadır.
Başka bir konuda ülkemizdeki ticaretin farklı bir alan olan e-ticaret modeline yönlenmesi fiziki ticaret yapan mağazaları aşırı derecede etkilemektedir. E ticaret yapan firmalar marka bilinirliğini kullanıp tabiri caizse fiziki mağazaları kendilerine birer teknolojik köle yapmaktadırlar. Bu firmalardan kurtulmak Yine fiziki çiçekçilik yapan iş yerlerinin elindendir. Yazımın başında da bahsettiğim gibi bizler biraz sabır biraz özveri ile bu işi başarıp sömürücülükten kurtulabiliriz. Mağazalarımıza alışverişe gelen müşterilere daha kalite bir hizmet verip satış fiyatlarımızı bu firmaların fiyat oranlarında tutarak müşterilerimiz tekrar kazanabiliriz.
Unutmayın ki! Fiziki mağazalardan kaybettiğimiz her müşteri e-ticaret firmaları tarafından kazanılıyor. Onların hiçbir emek vermeden kazandığı bu müşteriler bir daha geri dönmüyor.
Mağazalarımıza gelen müşterilere her zamankinden daha yakın davranalım özveride bulunup kar marjlarımızı azaltalım sabredelim kaçırmadığımız her müşteri tekrar size gelecektir. Size gelen her müşteri e-ticaret yapan firmaları küçültecektir. Küçülen her e-ticaret firması fiziki mağazaların daha da büyümesine vesile olacaktır.
Yaklaşmakta olan sevgililer günü öncesi tüm çiçek paydaşlarına hayırlı bol kazançlar dilerim
En derin sevgi ve saygılarımla.
Yüksel ışık
1.02.2022